Kompresör ve Kompresör Yedek Parçaları

Pistonlu Hava Kompresörleri

Pistonlu Booster Hava Kompresörleri

Hava kompresörleri atmosfer (ortam) havasını sıkıştırarak basıncını artırır. Basınçlı hava üreten makinalardır. Pistonun alt ölü noktaya ileri-geri hareketiyle atmosfer gazı emilerek kuru hava filtresinde temizlenir. Böylece emme sübaplarından geçer.

Pistonlu kompresör nedir: Hava kompresörleri atmosfer (ortam) havasını sıkıştırarak basıncını artırır. Basınçlı hava üreten makinalardır. Pistonun alt ölü noktaya ileri-geri hareketiyle atmosfer gazı emilerek kuru hava filtresinde temizlenir. Böylece emme sübaplarından geçer.

Pistonun üst ölü noktaya hareketiyle birlikte basma subapları ile sıkıştırılır. Pistonun etkisiyle hava elde edilen bu kompresörlere pistonlu hava kompresörü  denir.  Bunlar kafa bloğu, elektrik motoru kayış-kasnak sistemi yardımı ile tahrik edilir. Düşük basınçlar için tek kademeli kompresör daha yüksek basınçlara ulaşmak için, iki kademeli kompresörler kullanılır.

Kompresör tek kademeli ise basma subaplarının bastığı basınçlı hava, önce bir kollektör yardımı ile toplanır. Sonra çekvalf sisteminden geçirilir, hava deposuna gönderilir. Depoya giriş öncesindeki çekvalf, depoda bulunan basınçlı havanın geri dönüşünü engeller. Ayrıca duruş anında kollektör ve pistonların üzerinde kalan basınçlı havanın boşaltılması bazılarında basınç otomatiği yapılır.

Bazılarında ise selenoid valf yardımı ile sağlanır. Kompresör çift yada üç kademeli ise, alçak basınç kademelerinin bastığı hava daha sonra ikinci veya üçüncü kademelere ara soğutucu sistemi ile aktarılır. Sonra yine bir kollektörde toplanarak çekvalfden geçirilir, hava deposuna gönderilir. Depo içerisinde doğal olarak yoğuşan atmosfer gazı içindeki su buharı, depo altındaki su tahliye vanaları ile atılmaları sağlanır. Bu sayede bir kısım nemi tutulmuş olan hava, kullanıma sunulmuş olacaktır. Sistem nem ve su rahatsızlığı yüksek olan işletmelerde, kompresör sonrasında basınçlı hava kurutucusu kullanılabilir.

Pistonlu kompresörler termodinamik verimi en yüksek olan kompresör çeşididir. Dezavantajı piston, valf, segman gibi aşınmaya karşı çalışan parçalarının fazla olmasıdır. Pistonlu kompresörlerde yüksek basınç elde etmek için birden fazla silindir, birbirine seri olarak bağlanmalıdır.

Segman, silindir aşınmasının olmadığı hallerde sistemin hava hattına yağ vermez. Bazen piston ve segman yardımıyla örneğin, tıp alanında temiz hava üretimi gereken sektörlerde tercih edilmektedir. Basınç üreten her aygıt gibi kompresör de soğutma önemli bir faktördür. Küçük kapasiteli pistonlu kompresörler hava ile soğutulabilir. Yüksek kapasiteli ve ağır hizmet tipi olanlar su ile soğutulmalıdır.